ISTORIA ÎNGHEȚATEI

Calea de desert înghețat

Историята на сладоледа - Дон Джелато

A

cum 5.000 de ani, înghețata a apărut în China, iar împărații chinezi au fost primii despre care s-a aflat că au mâncat înghețată. Au amestecat zăpadă și gheață din munți și au adăugat portocale, lămâi și boabe de rodie la amestec, și, uneori, vin și miere. Se pretinde că aceste rețete și modalități de stocare au fost păstrate secrete, declasificate doar în secolul al XI-lea în cartea „Shi-king” – o colecție canonică de cântece antice. Chinezii i-au învățat pe comercianții arabi să amestece siropurile de fructe cu zăpada, iar arabii au răspândit rețeta printre venețieni, iar mai târziu printre romani.

În timpul lui Alexandru Macedon asediului prelungit al orașelor cu zăpadă din munți a pregătit un desert în care au înghețat căpșuni și apă. Pentru a nu topi zăpada, au fost aranjate jocuri de ștafetă cu sclavii. Și soldații marilor oameni s-au gândit să adauge fructe, vin, miere și lapte. În 62 după Hristos împăratul Nero și-a trimis sclavii în munți pentru a aduce zăpadă și gheață, în care bucătarii pun nectar, fructe și miere. Pentru a păstra zăpada pentru o perioadă mai lungă de timp, Nero a comandat camere speciale reci care să fie construite sub palatul imperial.

Istoria înghețatei în Europa

Europa a aflat despre desertul înghețat în secolul al XIII-lea de la… Marco Polo, care a adus rețete de înghețată de fructe din China în Italia. I-au fost date de mongolă Khan, iar acestea semăna foarte mult cu șerbetul și a intrat în pe lista celor mai bune deserturi ale aristocraților italieni. Rețetele au fost păstrate secrete, iar curtenii au făcut un jurământ de tăcere. Primul oraș în care au început să producă și să vândă înghețată a fost Parisul. În 1676, 250 de cofetari parizieni au înființat o corporație de producție de înghețată, dar rețeta oficială pentru prepararea acesteia era încă un secret de stat. Abia după 100 de ani, la Viena a fost publicată o carte de bucate cu rețete de înghețată. O copie a cărții este păstrată până în ziua de azi și în ea puteți găsi multe rețete interesante, cum ar fi: înghețată cu spumă deasupra, iar în interior cu adaos de scorțișoară, vanilie și maraskin (lichior de cireșe); inghetata cu lamaie, portocala amara, capsuni si zmeură. De fapt, cartea este o lucrare științifică serioasă, și există explicații teologice și filozofice pentru fenomenul de înghețare a apei.
Henrik al III-lea, fiul Mariei Medici, iubea înghețata mai mult decât orice. Și în 1533, când mama sa a devenit regină a Franței, căsătorindu-se cu regele Henric al II-lea al Franței, ea a luat cu ea din Italia rețeta pentru prepararea laptelui congelat. Toți bucătarii din Franța au început să-l gătească, unul dintre ei a deschis un magazin și chiar s-a gândit să adauge arome noi,cum ar fi ciocolata și căpșunile, la laptele congelat. În 1686, italianul Francesco Procopio a deschis la Paris prima cafea-înghețată
Prokop,au fost clienți Voltaire, Anatole France, Diderot, Bomarsch, Balzac, Verlaine, Russo, Napoleon și Benjamin Franklin au trecut pe aici. Astăzi secolul al XVII-lea este considerat epoca de aur a înghețatei, deoarece a marcat răspândirea acesteia, precum și apariția altor deserturi refrigerate, cum ar fi: parfait, mousse, bombe de gheață.

Din Franța, rețeta secretă a fost dusă în Anglia. Pentru prima dată, înghețata a fost servită la o sărbătoare bogată pe care regele Carol I al Angliei a oferit-o vecinilor săi. Bucătarul regal, inițial francez, a servit un desert cremos și dulce pe care niciunul dintre ei nu l-a gustat vreodată. Abia după moartea lui Carol I, în 1649, bucătarul a vândut rețeta negustorilor bogați. Și înghețata a fost distribuită în Europa

Istoria înghețatei în America

În America, rețete pentru a face înghețată a venit prin migranții englezi atunci când, în 1774, furnizorul de produse alimentare Philip Lenzi a anunțat în ziarele din New York că el a venit de la Londra și a adus rețete de o varietate de dulciuri, inclusiv o astfel de raritate ca inghetata. În 1834, americanul John Perkin și-a brevetat ideea de a folosi un compresor. Zece ani mai târziu, englezul Thomas Masters a primit un brevet pentru un filtru de conserve de înghețată cu trei vârfuri rotative în jurul cărora se aflau săruri de amoniu amestecate cu gheață, zăpadă sau sare, silitri de amoniu, nitrați de amoniu sau clorură de calciu. Conform descrierii brevetului, mașina ar putea răci simultan, îngheța și sparge înghețata.

În timpul lui Napoleon al III-lea la Paris, au început să facă faimoasa înghețată din spumă și fructe. În Italia, la acea vreme, marii iubitori au amestecat cele mai uimitoare produse și au inventat sortimente de înghețată cu aditivi de fructe, nuci, lichioruri, bucăți de biscuiți și chiar au colorat-o. În Austria, au făcut cafea cu înghețată și înghețată de ciocolată. La acea vreme au apărut înghețate cu frișcă bătută, migdale tocate și lichior de cireșe, precum și produse în formă de cupolă amestecate cu frișcă congelată cu căpșuni și bucăți de ciocolată. Noile tipuri de inghetata, care au fost pregătite pentru unele sărbători, a intrat rapid în producția de masă. În 1919, The American Nelson a dezvoltat rețete pentru înghețată glazurată cu ciocolată. Au numit-o plăcintă eschimoasă sau „brioșă eschimoasă”. Nelson și-a arătat produsul alături de un film despre eschimoși. În cele din urmă, înghețată a rămas pur și simplu sub numele”Eschimos”.
Astăzi, înghețata este produsă în aproape toate țările din lume și mai mult de 200 de produse sunt utilizate pentru prepararea sa. Ziua oficială de naștere a înghețatei a fost considerată 10 iunie 1786, când înghețata a fost pusă în vânzare pe masă în America.

Aici sunt 10 fapte puțin cunoscute despre inghetata:

1. Istoria inghețatei a început în China antică, în acolo unde conducătorii au creat gropi uriașe de stocare de gheață, considerat a fi deosebit de dependent de aromate. În Europa, împărații romani au avut alergători rapizi care le-au adus zăpadă și gheață din Apenini. Au amestecat gheața cu fructe, miere sau apă de trandafir, care nu este cu mult diferită de unele tipuri de înghețată modernă.

2. Prima acadea de gheață a fost brevetată în Statele Unite în 1923. A fost inventat de producătorul de limonadă Frank Epperson, care a susținut că a descoperit ideea din greșeală încă din 1905, lăsând o lingură într-un pahar de limonadă. Noaptea, limonada a înghețat, așa că a apărut prima acadea de gheață.

3. Înghețată pufoasă și moale a marcat boom-ul său în 70 și 80 ale secolului trecut. Acest tip de înghețată a avut probleme cu igiena în crearea sa, deoarece mulți oameni s-au îmbolnăvit după sărbătoare. Motivul a fost că conținea ouă crude. Astăzi, ouăle sunt înlocuite cu o pulbere de substituție pasteurizată.

4. În secolul al XIX-lea, expatriații italieni vindeau înghețată din dube sau de la ferestrele caselor lor – primele saloane de înghețată.

5. În SUA există o zi specială (23 iulie) în care este sărbătorită.

6. Nancy Johnson a inventat masina de inghetata de în 1843.

7. Jacob Fussell din Baltimore a înființat prima fabrică de înghețată pe 15 iunie 1851, în Pennsylvania.

8. Originea primului con de înghețată nu este cunoscută. Cu toate acestea, există o colecție de conuri de inghetata de la Italo Marchionne din 1896.

9. Fostul prim-ministru al Marii Britanii Margaret Thatcher a făcut parte dintr-o echipă de dezvoltatori care a inventat o nouă metodă de stocare a înghețatei, de asemenea, a dezvoltat ideea primei înghețatei.
10. În țările nordice, Finlanda, Suedia și Norvegia estimează că consumul de înghețată pe an este mai mare de 12 litri pe cap de locuitor. Prin comparație, în Italia, locul de naștere al celei mai bune înghețate moderne, consumul anual pe persoană este de aproximativ 5,5 litri.

Споделете, ако Ви е харесало: